Mi az a sárgaság?
A sárgaság egy májrendellenesség, amelyet a bőr és a szem fehérjének besárgulása jellemez. Ez az elszíneződés az “epefestékként” is ismert bilirubin, egy sárgás-vöröses színű vegyület felhalmozódásából adódik. A bilirubin akkor keletkezik, amikor a máj feldolgozza a régi vörösvértesteket. Normál körülmények között a máj kiszűri a bilirubint a véráramból és az epében választja ki. Amikor azonban a máj nem képes hatékonyan feldolgozni a bilirubint, vagy abban az esetben, amikor az valamilyen rendellenesség következtében túlzott mennyiségben termelődik, sárgaság alakulhat ki.
Kik vannak a sárgaság fokozott kockázatának kitéve?
Bár a sárgaság bármely életkorban, és szinte bárkinél előfordulhat, az alábbi csoportok nagyobb kockázatnak vannak kitéve a betegség előfordulását illetően:
- Újszülöttek: Beszámolók szerint a teljes időre született csecsemők mintegy 60%-a, és a koraszülött csecsemők akár 80%-a tapasztal fiziológiai sárgaságot életük első hetében. Ennek oka a vörösvértestek gyakoribb bomlása és a bilirubin felhalmozódása, valamint az, hogy a májuk még nem elég fejlett. Esetükben a sárgaság jellemzően 1-2 héten belül elmúlik.
- Májbetegségben szenvedők: A hepatitisben, cirrózisban vagy más májbetegségben szenvedők, illetve azok, akiknek a mája nem működik megfelelően, fokozottan veszélyeztetettek a sárgaság kialakulását illetően.
- Vérképzőszervi betegségben szenvedők: A vörösvértestek gyors lebomlását okozó betegségek, mint például a hemolitikus anémia szintén növelhetik a sárgaság kockázatát.
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
A sárgaság megelőzéséhez fontos az egészséges életmód fenntartása, az alkoholfogyasztás mellőzése, illetve a mértékletesség betartása, valamint a hepatitis A és B elleni védőoltás beadatása. A rendszeres ellenőrzések szintén segíthetnek a máj- vagy vérbetegségek korai felismerésében és kezelésében, tovább csökkentve a sárgaság kialakulásának kockázatát.
Mik a sárgaság leggyakoribb tünetei?
A sárgaság legfőbb és legfelismerhetőbb tünete a bőr és a szem besárgulása. Ezek mellett a betegség fennállását a következők is jelezhetik:
- sötét vizelet és sápadt, világos széklet
- fáradtság
- hasfájás
- hányinger és hányás
- étvágytalanság
- megmagyarázhatatlan fogyás
- láz és hidegrázás
Milyen életmódbeli változtatások és étrend-kiegészítők segíthetnek a tünetek kezelésében?
A sárgaság kezelésének legjobb módja a kiváltó októl függ. Orvosunk más kezelési tervet javasolhat például fennálló májbetegségek esetén, és mást abban az esetben, ha a sárgaságot a vörösvértestekkel kapcsolatos panaszok okozzák. A mögöttes állapotok megfelelő kezelése mellett egyes esetekben hosszantartó gyógyszeres kezelés, illetve akár műtéti eljárás is indokolt lehet. A további panaszok megelőzése, a tünetek csillapítása, illetve a kezelés hatékonyságának növelése érdekében a következőket is kipróbálhatjuk:
- kerüljük a túlzott alkohol- és gyógyszerfogyasztást
- gondoskodjunk a megfelelő alvásról és a stressz kezeléséről
- ügyeljünk a megfelelő hidratálásra és az egészséges, tápanyagokban gazdag, változatos táplálkozásra
- orvosunk jóváhagyásával alkalmazzunk májvédő gyógynövényeket tartalmazó készítményeket, mint például a Mannavita Hepadex. A máriatövis (Silybum marianum) például jól ismert májvédő tulajdonságairól, amely segíthet javítani a májfunkciót és csökkenteni a rendellenesen magas bilirubinszintet. A kurkuma (Curcuma longa) fő hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így védheti a máj általános egészségét. Az articsóka, a bojtorján, a gyömbér és a pitypang szintén előnyös lehet. A Hepadex ezek mellett további májvédő és májregeneráló összetevőket is tartalmaz, így alkalmazása remek kiegészítése lehet az orvosunk által megszabott kezelési tervnek, azonban fogyasztása előtt konzultáljunk orvosunkkal!
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/liver-health/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK535438/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK544252/
https://examine.com/milk-thistle/
https://examine.com/artichoke-extract/
https://examine.com/foods/ginger/
https://examine.com/dandelion/
Fotó: Jk Films