Mi az a foszfor?
A foszfor az egyik legbőségesebb ásványi anyag a szervezetben, mely számos alapvető testi funkció lebonyolításához szükséges. Szerencsére a változatos és egészséges, teljes értékű ételeken alapuló étrendnek köszönhetően képesek vagyunk fedezni szervezetünk foszforszükségletét, így a hiánybetegség kockázata viszonylag alacsony. Azonban az alkoholfüggőség, a cukorbetegség, vagy egyes gyógyszerek rendszeres alkalmazása előidézhetik a foszfor szintjének rendellenes csökkenését. Beszámolók szerint ritkán ugyan, de előfordulhat foszforfelesleg is, mely mögött például a túl alacsony kalciumbevitel, vagy akár vesebetegség is állhat. Mind a túl magas, mind pedig a túl alacsony foszforszint vezethet egészségügyi panaszok, vagy komolyabb betegségek kialakulásához. Ezek közé tartozik például az állandó fáradtság, az ízületi fájdalmak, illetve egyes szívbetegségek is.
Milyen kulcsfontosságú testi folyamatok lebonyolításához elengedhetetlen a foszfor?
Ugyan a foszforról sokkal kevesebb szó esik, mint például a kalciumról vagy a magnéziumról, fontossága nem elhanyagolható. Hogy miért elengedhetetlen a szervezetünk számára? A foszfor többek között:
- hozzájárul a csontok, a fogak és az izmok erősítéséhez és egészségének megőrzéséhez
- szerepet játszik az energiatermelésben, az energia tárolásában, valamint az energiaszint szabályozásában
- védi a szív egészségét, és fontos a szívverés szabályozásához
- alapvető a sejtek és szövetek előállításához, valamint azok általános egészségének megőrzéséhez és regenerálásához
- elengedhetetlen a DNS és az RNS előállításához
- segít az ideális szinten tartani és megfelelően hasznosítani az olyan kulcsfontosságú tápanyagokat, mint például a B-vitaminok, a cink, a D-vitamin, és a magnézium
- elősegíti a megfelelő veseműködést
- óvja az idegrendszer egészségét
Mely ételek gazdagok foszforban?
Szerencsére a legtöbb teljes értékű élelmiszer tartalmaz foszfort, így ha változatosan étkezünk, valószínű, hogy elegendőt viszünk be belőle. Kimutatták, hogy a fehérjében és kalciumban is gazdag ételek, mint például a tejtermékek jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak foszfort, de ezek mellett a következők is kiváló forrásnak bizonyulnak:
- húsok, mint például a sertéshús
- halak, köztük a tőkehal, a tonhal és a lazac
- teljes kiőrlésű gabonák
- burgonya
- fokhagyma
- kakaóhegy, kakaópor, és magas kakaótartalmú étcsokoládé
- aszalt gyümölcsök
- bogyós gyümölcsök, mint például a fekete áfonya és a tőzegáfonya
- gránátalma
- mangosztán
- egyes algák, mint például a spirulina és a chlorella
Igény szerint a foszfor bevitelére étrend-kiegészítőket is fogyaszthatunk, mint például a következők:
- Mannavita Tőzegáfonya Gyümölcslé
- Mannavita Mangosztán Gyümölcslé
- Mannavita Chlorella Tabletta
- Mannavita Prémium Kakaópor
A foszfor és más kulcsfontosságú tápanyagok, köztük a vas és a kalcium felszívódását elősegíthetjük B-vitaminokban is gazdag virágpor, például Mannavita Nyers Vegyes Virágpor, valamint a D-vitamin, mint például a Mannavita Manna-D rendszeres bevitelével.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Foszforhiány, illetve foszforfelesleg gyanúja, valamint hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó tünetek esetén forduljunk orvoshoz! A foszfortúladagolás, vagy az esetleges gyógyszermellékhatások és szövődmények elkerülése érdekében ügyeljünk a változatos, természetes ételeken alapuló táplálkozásra.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4642415/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34112356/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22646125/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20093346/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15630224/
Fotó: Anna Nekrashevich