Mi az a kaempferol?
A kaempferol egy számos növényben természetesen előforduló flavonoid vegyület, így könnyedén a változatos étrend részévé tehetjük és megtapasztalhatjuk egészségügyi előnyeit. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kaempferol számos módon támogathatja az egészségünket, beleértve a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer védelmét is. A kaempferol egy rendkívül erőteljes, és sokoldalúan alkalmazható természetes vegyület, így nem véletlen, hogy népszerűsége egyre nő mind a kutatók, mind pedig az egészségtudatos fogyasztók körében. Lássuk, hogy mik a kaempferol főbb, tudományos vizsgálatokkal igazolt egészségügyi előnyei!
A kaempferolban gazdag étrend jótékony hatásai
Antioxidáns tulajdonság
A kaempferol egy erős antioxidáns, így segíthet megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. Ez segíthet csökkenteni az olyan krónikus, sokakat érintő betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri panaszok, valamint egyes rákos megbetegedések.
Gyulladáscsökkentő hatás
A gyulladások szervezetünk természetes válaszreakciói a különböző sérülésekre illetve fertőzésekre. Azonban a krónikus, hosszú ideig fennálló gyulladások számos egészségügyi probléma kialakulásához járulhatnak hozzá. A kaempferolról kimutatták, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát, illetve jelentős szerepet játszhat azok kezelésében is.
A szív- és érrendszer egészségének megőrzése
Vizsgálatok szerint a kaempferol számos módon védheti a szív- és érrendszer egészségét, hiszen többek között csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a vérkeringést, és gátolhatja a vérrögök képződését is. A kaempferolban gazdag étrend így segíthet csökkenteni az érelmeszesedés, a szívroham, a stroke, és más súlyos betegségek kockázatát.
Neuroprotektív hatás
Kimutatták, hogy a kaempferol jelentős neuroprotektív hatással is rendelkezik, ami segíthet csökkenteni az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, illetve szerepet játszhat ezek hatékony kezelésében is.
Rákellenes tulajdonságok
Egyes beszámolók szerint a kaempferol rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet, és segíthet megelőzni bizonyos ráktípusok kialakulását és terjedését is. A kaempferol rákellenes hatásait jelenleg is több tanulmány vizsgálja.
A kaempferol legkiválóbb természetes forrásai
Tea
A zöld tea, a fekete tea és a yerba mate tea köztudottan gazdagok jótékony egészségvédő vegyületekben, ezek közé tartozik a kaempferol is. A kaempferol bevitelének fokozására ezek közül a yerba mate tea a legjobb választás, hiszen magasabb koncentrációban tartalmaz kaempferolt, mint a zöld tea vagy a fekete tea.
Ajánlott termék: Aguamate Organic Mate Tea
Brokkoli
A brokkoli talán nem a legnépszerűbb zöldség, fogyasztásával azonban számos tápanyag és egészségvédő vegyület beviteléről gondoskodhatunk. A brokkoli remek forrása például a szulforafán kéntartalmú vegyületnek, a rostoknak, a C-vitaminnak és a kaempferolnak is, így rendszeres fogyasztásának számos egészségvédő hatást köszönhetünk.
Kelkáposzta
A brokkoli rokona, a kelkáposzta az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend, így préselve, porként, sőt, még ropogós chipsként is találkozhatunk vele a boltok polcain. Nem csak kaempferolban, de más hasznos vegyületekben, például K-vitaminban és kalciumban is gazdag, így ha tehetjük, fogyasszuk rendszeresen.
Szőlő
A szőlő, illetve a belőle készült termékek, mint például a vörösbor és a szőlőlé a kaempferol gazdag forrásai, illetve beszámolók szerint még a szőlőmagolaj is tartalmaz némi kaempferolt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás negatív egészségügyi hatásokkal járhat, így nem ajánlott a borra hagyatkozni a kaempferol fő beviteli forrásaként. Ehelyett fogyasszunk friss szőlőt, vagy a kaempferolt nagyobb mennyiségben tartalmazó szőlőhéj- vagy szőlőmagőrleményt.
Ajánlott termék: Viniseera Kékszőlőmag Mikroőrlemény
Paradicsom
A hazánkban is népszerű paradicsom rendkívül gazdag jótékony vegyületekben, ezek közé tartozik például a likopin és a kaempferol is. Az erőteljesebb hatás érdekében fogyasszunk paradicsomlevet, vagy pürét.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/kaempferol/
https://examine.com/foods/yerba-mate/
https://examine.com/grape-seed-extract/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21428901/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33400462/
https://www.mdpi.com/1422-0067/23/23/150
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/
Fotó: Roman Odintsov